Sidor

torsdag 18 juli 2024

En efter en vaknar liljorna

 Efter ett ordentligt regnovädret i ca ett dygn så har en del av liljorna börjat slå ut. Kungsliljorna har börjat veckla ut sina blommor lite smått. Och varje år ångrar jag att jag inte köpte nya rosa kungsliljor efter att de jag hade dog. Nu är de vita också fina och jag är glad att de kommer tillbaka varje år.


Tiger babies har också börjat blomma. Min mobil lyckas inte riktigt fånga färgen men nästan får duga idag. Om vi slipper regn någon gång blir det bilder med kamera senare.


Om jag minns rätt så ska de vita tigerliljorna vara sweet surrender men jag tror jag fick fel när jag köpte dem. Inget jag bryr mig om för oavsett sort så är de fina.


Sista liljan som har vaknat är asiatliljan Netty's pride.




onsdag 17 juli 2024

Minns inte sorten

 Det hade kanske varit kul att minnas sorterna av liljor som jag har men det gör jag inte. I en del fall så har även lökarna visat sig vara andra sorter än jag köpte så det är kanske inte så noga att minnas ändå. Här i trädgården är alla liljor välkomna oavsett färg och form. Nu har en rödaktig asiatisk lilja börjat blomma och det finns fler av den sorten runt den här så snart blir det många färgklickar.

De två plantorna av stjärnflocka blommar också.


För några år sedan så köpte jag en otroligt mörk stjärnflocka som nästan var svart. Den fick jag dock aldrig njuta av för grannarnas jävla katt hade sönder den. Eländet till katt sket och grävde i våra rabatter jämt och den grävde sönder stjärnflockan helt. Nu finns inte katten kvar tacksamt nog så om jag hittar en ny mörk stjärnflocka så lär jag köpa den.

Hyacintvivan kom tillbaka även i år och jag tycker nog att plantan blir lite större varje år.





Borstnejlikor

 Jag kände att borstnejlikor förtjänade ett eget inlägg och nu tar jag mig tid att göra slag i saken. Det är en dag med ett evigt regnande och då passar det bra att titta igenom bilder som jag tagit de senaste dagarna och ta och publicera. Det var några år sedan som jag upptäckte borstnejlikor och om jag minns rätt så var det några frön med i en sommarblandning av frön. Att upptäcka nya blommor genom fröblandningar är utmärkt. Man vet inte vad man får för blommor men garanterat hittar man någon favorit. Efter att jag upptäckte borstnejlikor så köpte jag en påse frön året efter med bara borstnejlikor och efter det så har de spridit sig i trädgården. Absolut en blomma som inte passar överallt eftersom de breder ut sig men utmärkta på platser var det inte gör något. De olika färgkombinationerna gör det bara roligare. Här kommer några av borstnejlikorna i trädgården.