tisdag 26 juli 2016

Det som hänt under de senaste månaderna

Kom på att det skulle kunna vara kul att fota det vi har förändrat i trädgården och inne under de senaste månaderna. Nu är det tyvärr så att jag alltid i efterhand inser att det hade varit kul att ha bilder på hur det såg ut innan jag fick ett ryck. Därför finns det inga sådana bilder utan det är fantasin som gäller.
Sambon fick ett ryck i början av sommaren och beslutade sig för att det var på tiden att ta bort de fula plastskivorna som sattes upp för ca 20 år sedan, tidigare ägarna. En gång i tiden gick det säkert att se igenom plastskivorna men med tiden hade de ändrat karaktär så de såg alltid skitiga ut fast de var rena (ibland i alla fall). Innan så var det alltså skitiga plastskivor framför altanräcket och plåten nertill var vit. Så här ser det ut nu. Rabatten är ny för i år, tidigare var det bara gräs och ogräs
 Istället för plast framför altanräcket så är det nu mörka träskivor (tål fukt och regn) bakom så att trädetaljerna syns mer. Det vita på altanen tvättades och målades så att det ser fräscht ut ett tag i alla fall. I rabatten är det planterat liljor, akleja, förgätmigej, blåklint,vallmo och vitt löjtnantshjärta. Lär vara mer fart i rabatten om något år.
På sidan om garaget frodades toppklocka och lite allt möjligt som tog över helt. Jag rensade bort det mesta och planterade två sorters tagetes och några kornvallmo
Träbitarna och pinnarna är inte något intressant sätt att dekorera utan bara ett desperat försök att få hundarna att inte klampa runt så mycket.
På sidan av huset hade vi två små äppelträd och det var allt, under ena trädet ligger en av våra tidigare hundar begraven (eller hennes aska om man ska vara petig). Vi/jag grävde två rabatter och planterade en massa så att det blir en liten trevlig plats att kunna sitta och lata sig vid.

Pinnarna på vänster sida i bilden agerar växtstöd till vit luktärt som jag hoppas sätter lite mer fart. I närmaste rabatten är det en massa olika blommor och tre vita syrener. I rabatten längst bort är det aroniabuskar, lavendel och en massa blandade blommor.
Vid vedboden planterade jag en klematis för några år sedan. Den har haft vissa svårigheter att växa till sig, hund som grävde upp den förra året. I år grävde jag en rabatt så att klematisen blir lite mer skyddad och mer blommor får plats.
Även här blev det blåklint och akleja. Aklejorna har växt väldigt dåligt men nästa år blir det kanske bra. Det som skymtar i vänstra hörnet på bilden är jordgubbslandet.

Och nu blir det fula mobilbilder (vägrar skaffa dyr mobil så därför är kameran som den är) på vad som hänt inne. Huset är byggt mitten-slutet av 50-talet och jag tror inte att någon har gjort något åt innerdörrarna under alla år.
Inte så snygga med andra ord och det blev inte direkt bättre av att hundar genom åren rivit på dörrarna. Efter att jag slipat, spacklat, målat och skaffat nya handtag så ser de nu ut så här.Helt klart bättre och ljusare blev det i hallen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar